Tot ce trebuie să știți despre înșelătoria„Hei, mamă / Hei, tată” de pe WhatsApp

Bitdefender

24 Mai 2024

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Tot ce trebuie să știți despre înșelătoria„Hei, mamă / Hei, tată” de pe WhatsApp

„Bună, mamă, acesta este noul meu număr. Poți să-l salvezi și să-mi trimiți un mesaj pe WhatsApp imediat ce vezi asta?”

„Hei, tată, am nevoie de ajutor. Mi-am pierdut telefonul și am nevoie de bani – te rog să-mi trimiți un mesaj la acest număr.”

„Hei, mamă! Mi-am scăpat telefonul în apă și acum nu îl mai pot porni. Împrumut telefonul unui prieten, dar am nevoie de ajutorul tău. Te rog să-mi trimiți un mesaj pe WhatsApp când primești acest mesaj.”

Acestea sunt doar câteva exemple de cum escrocii contactează părinții pe WhatsApp, pretinzând că sunt copilul lor care are nevoie de ajutor imediat. Dacă nu sunteți părinte, veți ști instantaneu că este o înșelătorie. Dar dacă sunteți, instinctul de a vă ajuta copilul poate fi mai puternic uneori decât logica. Înșelătoria nu va părea ceva neobișnuit când sunteți obișnuit să comunicați pe WhatsApp sau să le trimiteți bani atunci când au nevoie.

Iată tot ce trebuie să știți despre acest tip de înșelătorie pentru a vă asigura că ajutați copilul vostru, nu un escroc.

Cum funcționează acest tip de înșelătorie

Înșelătoria începe cu un mesaj text de la un număr necunoscut, pretinzând că este de la copilul lor. Destinatarului i se spune că membrul familiei și-a pierdut sau stricat telefonul și încearcă să-l contacteze pe un telefon împrumutat. Escrocul cere, de obicei, victimei să salveze numărul și să-l contacteze înapoi. Odată ce ați răspuns la mesaj conform cererii, escrocul va:

  • Cere bani sau ajutor pentru a face o plată - „Trebuie să plătesc pentru un telefon nou – poți să-mi trimiți bani prin acest link? Promit că îți voi returna banii săptămâna viitoare.”
  • Încearcă să acceseze conturile voastre online - „Trebuie să fac o plată, dar nu am aplicația de banking configurată pe acest telefon – poți să-mi trimiți codul care a fost trimis pe telefonul tău?”
  • Pretinde că a pierdut fișiere și poze - pentru a fura bani și informații personale de la victima neștiutoare. „Am pierdut toate documentele și pozele, poți să-mi trimiți poze cu familia noastră?”

Versiuni și variații:

Una dintre cele mai recente versiuni ale acestei înșelătorii este că, în loc de mesaje text, infractorii cibernetici clonează voci pentru a fura bani și fie își sună victimele, fie le trimit mesaje vocale. Escrocheriile pot fi create cu doar trei secunde de audio preluat dintr-un profil de social media, mesagerie vocală sau video pe un site web.

Escrocii pot încerca, de asemenea, să contacteze bunici, mătuși și unchi sau să se dea drept alți membri ai familiei, cum ar fi verișorii.

Cum să recunoașteți o înșelătorie de tipul „Bună, mamă”

Deși formularea exactă poate diferi – și uneori ia forma unui mesaj „Bună, tată” – aceste mesaje false urmează un tipar. Următoarele indicii pot semnala un mesaj înșelător:

  • Apelul provine de la un număr de telefon necunoscut
  • Susține că este o urgență și cere ajutor imediat
  • Oferă un motiv suspect pentru utilizarea unui număr de telefon necunoscut
  • Solicită transfer de bani

Ce să faceți dacă primiți un mesaj suspect pe WhatsApp

Dacă primiți un mesaj text sau audio suspect de la un număr necunoscut, cel mai important lucru este să nu răspundeți sau să sunați înapoi. În schimb, verificați cu copilul vostru sunând la numărul lor „vechi”. Nu vă panicați dacă nu răspund imediat; discutați cu alți membri ai familiei și așteptați să fiți sunați înapoi.

În niciun caz nu trebuie să transferați bani, să trimiteți un card cadou, să împărtășiți un cod de securitate sau să vă lăsați presat să luați orice altă acțiune.

În cele din urmă, ar trebui să blocați escrocul pentru a nu vă mai putea trimite mesaje noi. Pentru a face acest lucru, deschideți conversația WhatsApp cu numărul necunoscut și atingeți Blocare. De asemenea, puteți raporta contactul atingând Raportați contactul > Blocare.

Cum să vă protejați de escrocheriile de tip impostor pe WhatsApp

Escrocii obțin adesea numere de telefon și alte detalii personale de pe platformele de social media, site-uri web sau din datele scurse în breșe de securitate. Cu cât află mai multe despre voi, cu atât mai bine pot adapta înșelătoria pentru a vă păcăli.

Din acest motiv, ar trebui:

  • Să limitați informațiile personale pe care le postați pe social media și să nu împărtășiți numărul vostru de telefon.
  • Să schimbați setările de confidențialitate ale aplicațiilor / platformelor de social media astfel încât doar familia și prietenii să vă poată accesa detaliile de contact.
  • Să activați autentificarea cu doi factori pentru online banking sau orice cont online unde aveți salvate informații de plată.
  • Să verificați orice mesaj primit de la un număr necunoscut cu Bitdefender Scamio, chatbotul nostru ce folosește inteligența artificială, creat pentru a detecta înșelătoriile. Puteți adăuga Scamio ca contact în lista voastră de WhatsApp și va funcționa ca verificator personal de înșelătorii.

Pentru a face acest lucru, scanați codul QR de mai jos:

sau intrați pe Chat cu Scamio.

Apoi, puteți descrie detaliile înșelătoriei și copia textele, linkurile sau codurile QR. Scamio va analiza cu atenție materialul pe care îl furnizați și vă va informa dacă pare sigur sau dacă există vreo potențială amenințare la adresa securității.

Scamio este gratuit și disponibil și pe browserul vostru web sau pe Facebook Messenger, așa că împărtășiți-l cu cei dragi și protejați-i și pe ei.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader