Top 10 scam-uri pe TikTok pe care să le evitați

Bitdefender

11 Iulie 2024

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Top 10 scam-uri pe TikTok pe care să le evitați

Pe măsură ce popularitatea platformei TikTok continuă să crească, crește și numărul de atacatori care folosesc platforma pentru a-și pune în joc scam-urile. Având în vedere că se estimează că baza uriașă de utilizatori TikTok va depăși cifra de 2,2 miliarde până în 2027, aceasta a devenit atracția principală pentru scammeri. Aplicația a fost descărcată de peste 4,7 miliarde de oripână în 2024 și a fost prima aplicație, în afară de Facebook și care nu este un joc, care a atins 3 miliarde de descărcări.

Accesează cu maximă precauție diferite linkuri și nu crede orice poveste sau anunț de vânzări pe care îl primești. Având în vedere că noi scam-uri apar online în fiecare zi, este esențial să fii mereu în gardă.

Știai că...?

  • Fraudele de pe platformele de socializare au generat pierderi de 2,7 miliarde de dolari în SUA, în perioada 2021 până la mijlocul anului 2023, conform FTC.
  • În al patrulea sfert al anului 2023, aproape 20 de milioane de conturi TikTok au fost șterse de pe platformă ca urmare a suspiciunii că erau operate de utilizatori cu vârsta sub 13 ani.
  • De asemenea, în aceeași perioadă, TikTok a șters aproape 720 de milioane de urmăritori falși de pe platformă după ce a constatat că erau conturi false.

Articole conexe: Află ce știe TikTok despre tine și cum poți limita informațiile pe care le colectează

Scam-uri TikTok despre care ar trebui să știi

1. Conturi false sau copiate ale unor celebrități

În ultimii câțiva ani, conturile false de celebrități au devenit o problemă majoră. Scammerii creează profiluri false care imită celebrități adevărate, folosind conținut furat pentru a părea cât mai autentice. După ce fac ca aceste conturi frauduloase să pară reale, atacatorii le folosesc pentru a păcăli oamenii să investească în criptomonedă sau să doneze la organizațiile lor de caritate.

Dacă ești contactat de o celebritate, fii atent la:

1. simbolul albastru de cont verificat: conturile autentice au o insignă albastră care atestă faptul că au fost verificate.

2. promoții de produse: procedează cu precauție atunci când contul începe să promoveze imediat produse, este un semnal de alarmă.

3. produse gratuite: conturile false promovează adesea campanii în care sunt oferite produse gratuite.

4. greșeli de ortografie: pentru numele de utilizator, impostorii pot folosi o ușoară variație a numelui unei celebrități.

5. profilul pe platformele de socializare: verifică contul căutând informații și pe alte platforme de socializare pentru a vedea dacă există avertismente despre o posibilă însușire a identității.

Poți verifica autenticitatea unui profil trimițându-l la Scamio, detectorul nostru de scam-uri bazat pe AI. Trebuie doar să copiezi și să lipești linkul către profil sau să faci o captură de ecran și să le trimiți lui Scamio. Acesta va analiza linkul și îți va spune dacă este autentic.

Află mai multe despre Scamio aici.

Articole conexe: Deepfake-uri audio: scam-uri cu produse oferite gratuit și promovate de celebrități și oportunități frauduloase de investiții inundă platformele de socializare

2. Conturi false ale unor companii

Similar conturilor false de celebrități, scammerii au creat și conturi false de companii, dându-se drept companii majore precum Apple, Walmart sau Amazon. Aceste conturi postează adesea linkuri către „cadouri gratuite” cu scopul de a fura informații personale. Chiar dacă aceste profiluri false de companii par realiste, evită să faci clic pe linkuri suspecte. Pentru a verifica un anunț care promite produse gratuite, verifică întâi conturile oficiale de socializare ale companiei.

3. Instrumente de generare de urmăritori falși pe TikTok

Scammerii mai exploatează și dorința oamenilor de a-și crește rata de urmăritori de pe TikTok promovând instrumente de generare de urmăritori falși. Aceste scam-uri îmbracă adesea forma unor aplicații sau linkuri care promit să crească rapid numărul de urmăritori. Ele sunt promovate de obicei prin mesaje directe, comentarii sau conturi de boți și au ca obiectiv să-ți fure informațiile de autentificare pe TikTok și să obțină acces neautorizat la contul tău. Ar fi bine să stai departe de orice astfel de aplicații, întrucât aproape întotdeauna ascund fraude.

Articole conexe: 5 scam-uri pe Instagram expuse. Cum te poți proteja

4. Insigne de verificare false

Unii scammeri oferă insigne de verificare false în schimbul unei plăți. De obicei, scam-ul presupune trimiterea unui mesaj care promite crearea unei insigne de verificare la un preț mic, prin completarea unui formular cu informațiile personale ale victimei. Nu uita, doar TikTok poate emite astfel de insigne de verificare oficiale. Ignoră orice oferte care pretind că pot face asta.

5. Fraude cu donații false

Aceste scam-uri exploatează bunăvoința utilizatorilor pe timp de criză. Scammerii creează campanii false de donații pentru evenimente recente, precum dezastre naturale sau pandemii, pentru a păcăli oamenii să doneze bani. Pentru a evita astfel de înșelăciuni, documentează-te bine despre organizația respectivă înainte să donezi și caută informații verificate. Organizațiile legitime de caritate nu pun presiune pe persoane să doneze.

6. Scam-uri care promit îmbogățirea rapidă

Fraudatorii pot pretinde că dacă primesc o sumă mică de bani o vor transforma într-o sumă mare. De fapt, nu există niciun proces legitim care să susțină această promisiune. Odată ce ți-ai trimis banii, sunt pierduți pentru totdeauna. Acest lucru se aplică atât în cazul donațiilor cu cash, cât și cu criptomonedă. Într-un mod similar, scammerii vor promite recompense financiare mari cu un efort minim, adesea pretinzând că o persoană faimoasă va dona bani dacă urmezi anumiți pași.

Iată câteva semnale de alarmă:

1. Investiții directe: Dacă o schemă îți cere să investești banii tăi, cel mai probabil este o fraudă.

2. Promisiuni de tip clickbait: Ai grijă la titluri de campanii care promit un câștig uriaș cu foarte puțin efort.

3. Urgența: Atacatorii pun adesea presiune pe tine să acționezi rapid fără să-ți acorde timp să te gândești mai bine.

7. Fraude cu conturi cu boți

Boții sunt conturi automate programate să interacționeze cu utilizatorii. Deși pot părea autentice la început, adesea sunt proiectate să te direcționeze la site-uri web periculoase sau să te păcălească să-ți furnizezi informațiile personale.

Sfaturi pentru a identifica și evita boții:

1. Observă expresii neobișnuite sau repetitive în conversații.

2. Ai grijă la solicitări sau linkuri dubioase.

3. Dacă suspectezi că interacționezi cu un bot, întrerupe comunicarea imediat.

8. E-mailuri de phishing de la TikTok

Este posibil să primești e-mailuri prin care ți se oferă verificarea contului, creșterea numărului de urmăritori sau sponsorizarea contului tău într-un fel sau altul. Dacă faci clic pe linkul din aceste e-mailuri, vei fi direcționat la un alt site unde va trebui să îți introduci datele de autentificare în contul TikTok. În momentul în care furnizezi aceste date, le oferi hackerilor accesul total la contul tău. Aceștia pot chiar să îți blocheze complet accesul la cont.

Dacă primești e-mailuri întâmplătoare, este mai bine să nu le deschizi. Dacă deschizi e-mailurile și suspectezi că ar putea fi o tentativă de phishing, nu face clic pe niciun link inclus în acestea.

9. Produse și servicii false

Piața TikTok îi ajută pe furnizori să-și vândă produsele, însă unii vânzători promovează articole care sunt fie false, fie nu corespund descrierii lor. Aceștia dispar adesea după ce fac câteva vânzări, lăsând cumpărătorii cu produse de calitate slabă sau chiar cu nimic.

Dacă un articol se vinde la un preț incredibil de mic, îți recomandăm să nu ai încredere în vânzător. Nu-ți pierde banii pe un produs fals. Mai degrabă, cumpără numai de la furnizori bine cunoscuți despre care ai aflat lucruri bune și de la cei cu bifa albastră lângă denumirea contului. Aceste conturi sunt verificate de TikTok ca fiind ale unor firme reale.

Articole conexe: Cum să faci diferența dintre un scam și o ofertă de vacanță reală

10. Aplicații și jocuri mobile promovate care sunt scam-uri

Conturile TikTok false pot promova aplicații scam. Acestea vor încerca să te păcălească să descarci o aplicație TikTok sau jocuri mobile false care arată precum cele populare, cum ar fi Roblox. Scopul este să-ți fure informațiile sau să instaleze spyware pe dispozitivul tău sau să te bombardeze cu reclame și malware care îți fură datele.

Evită să descarci aplicații necunoscute. Unele te pot taxa pentru servicii care în altă parte sunt furnizate gratuit. Citește întotdeauna recenziile despre aplicații înainte să le descarci. Dacă aplicațiile au un rating scăzut, este un indiciu să stai departe.

Mai jos sunt încă 6 scam-uri de care să te ferești pe TikTok:

1. Oferte de muncă false: Să nu ai încredere în oferte de locuri de muncă ce promit salarii mari de la început sau începerea imediată a activității. Este mai sigur să cauți un loc de muncă pe site-urile web create în acest scop.

2. Fraude bazate pe relații romantice: Ai grijă când cineva îți spune online că te iubește, dar apoi îți cere bani. Dacă începe să vorbească despre bani, întrerupe orice comunicare.

3. Fraude cu carduri cadou: Nu plăti pe cineva cu un card cadou sau nu accepta să fii plătit astfel. De obicei, este un scam.

4. Linkuri periculoase în biografii: O tactică tot mai răspândită pe TikTok este introducerea unor linkuri periculoase în biografia contului. Aceste linkuri promit beneficii gratuite, dar când faci clic pe ele, pot instala malware care îți fură datele. Accesează cu atenție linkuri atunci când folosești TikTok.

5. Cadouri și premii false: Acționează cu grijă când vezi postări care îți promit că vei câștiga ceva gratis. Majoritatea sunt minciuni pentru a-ți obține informațiile false sau banii.

6. Scam care promite îmbunătățirea scorului de credit: Îți recomandăm să nu ai încredere când cineva spune că îți poate îmbunătăți rapid scorul de credit sau poate șterge informațiile negative din raportul tău de creditare. Probabil nu este adevărat.

Ce poți face dacă ai fost victima unui scam pe TikTok

Dacă ai fost victima unui scam pe TikTok, iată ce poți face pentru a reduce impactul:

1. Raportează incidentul către TikTok.

2. Schimbă-ți parola pentru contul TikTok.

3. Dacă ai pierdut bani, poți raporta cazul la poliție.

4. Dacă ai furnizat informații bancare, contactează instituția financiară respectivă și raportează acest lucru imediat.

Sfaturi pentru a te ajuta să te protejezi împotriva atacatorilor de pe TikTok:

Setează-ți contul ca privat pentru a nu fi vizibil tuturor utilizatorilor. Permite-le numai prietenilor să-ți trimită mesaje, evitând astfel să primești e-mailuri de la străini.

Recomandări suplimentare:

1.     Abordează cu scepticism orice scheme care promit îmbogățirea rapidă sau oferte de locuri de muncă care oferă salarii mari cu puțin efort.

2.     Nu trimite bani sau carduri cadou persoanelor pe care le-ai întâlnit doar online.

3.     Evită să faci clic pe linkuri din biografiile utilizatorilor sau din mesaje, pentru că te pot direcționa la site-uri cu malware sau phishing.

4.     Folosește o parolă puternică și unică pentru contul TikTok și activează autentificarea în doi pași.

5.     Ai grijă la conturi care pretind a fi ale unor celebrități sau branduri, în special când ți se solicită bani sau informații personale.

6.     Nu participa la scheme de îmbogățire rapidă în care utilizatorii pretind că îți pot înmulți rapid investiția.

7.     Ignoră mesajele care te anunță că ai câștigat un concurs la care nu te-ai înscris.

8.     Procedează cu atenție în relațiile romantice care evoluează rapid și în care ți se solicită ajutor financiar.

9.     Documentează-te pe larg cu privire la orice produs sau serviciu înainte să faci o achiziție pe TikTok.

10.  Folosește Scamio, detectorul nostru de scam-uri, care te poate ajuta să identifici posibile fraude în videoclipurile și comentariile de pe TikTok.

Dacă suspectezi că cineva încearcă să te păcălească sau dacă un site web pare suspicios, verifică-l cu ajutorul Scamio, detectorul nostru de scam-uri bazat pe AI. Trimite-i lui Scamio orice text, mesaje, linkuri, coduri QR sau imagini pentru ca acesta să le analizeze și să stabilească dacă fac parte dintr-un scam. Scamio este gratuit și disponibil pe Facebook Messenger, WhatsApp și browserul tău web. Îi poți ajuta și pe cei dragi să fie în siguranță, partajând Scamio cu oricine dorești din Franța, Germania, Spania, Italia, România, Australia și Marea Britanie.

11.  Raportează conturile sau conținutul suspect către echipa de moderație a TikTok.

12.  Acționează cu precauție când vine vorba de sfaturi de investiții nesolicitate sau scheme de criptomonedă.

13.  Nu partaja informații personale precum adresa, numărul de telefon sau detaliile tale financiare pe TikTok.

14.  Procedează cu atenție când primești oferte „exclusive” sau valabile pe perioade limitate care te presează să acționezi rapid.

15.  Află informații despre cele mai des întâlnite tactici de scam și fii la curent cu cele mai noi tendințe în materie de fraude pe platformele de socializare.

Întrebări și răspunsuri

Cum știi că cineva de pe TikTok este o persoană adevărată?

Începe prin a analiza raportul follower/following. În cazul conturilor autentice raportul este, de obicei, mai echilibrat. Când este vorba despre conturi cunoscute, vezi dacă există simbolul care arată că acestea sunt verificate, pe care TikTok îl atribuie personalităților reale. Determină dacă acel conținut este consecvent și autentic. Utilizatorii adevărați au un anumit stil sau o temă care se regăsește în mai multe tipuri de conținut. Conturile autentice tind să interacționeze natural cu urmăritorii în secțiunea de comentarii. Citește cu atenție informațiile din profilurile acestora; dacă par realiste și complete, este un semn bun. Nu în ultimul rând, poți face o căutare inversă a imaginii folosită la profil pentru a vedea dacă apare și în alte contexte online.

Cum să afli cine este în spatele unui cont TikTok fals?

Poate fi dificil să descoperi identitatea persoanei din spatele unui cont TikTok fals, însă sunt câțiva pași pe care îi poți face. În primul rând, folosește funcția de raportare a TikTok pentru a semnala conturile suspecte pe care platforma să le investigheze. Examinează clar conținutul și biografia acestora pentru a găsi indicii care pot dezvălui identitatea adevărată. Verifică dacă acel cont este asociat altor platforme de socializare, unde a-i putea găsi câteva informații suplimentare. Există instrumente online care te pot ajuta să analizezi comportamentul asociat contului și tiparele de postare, proces ce ar putea dezvălui o serie de inconsecvențe. Dacă suspectezi faptul că un cont își însușește pe nedrept identitatea cuiva, încearcă să contactezi persoana sau brandul real. Aceștia pot confirma dacă un anumit cont este autentic sau pot lua măsuri dacă este fals.

Care sunt semnalele de alarmă care indică faptul că un cont TikTok poate fi al unui scammer?

Sunt câteva semnale de alarmă care te pot ajuta să identifici posibili scammeri de pe TikTok. Interacționează cu atenție cu conturi care promit câștiguri financiare sau locuri de muncă nerealiste, acestea sunt adesea prea bune pentru a fi adevărate. Scammerii solicită frecvent bani, carduri cadou sau informații personale, așa că ai grijă dacă întâlnești astfel de solicitări. Ai grijă când cineva insistă să profiți rapid de ofertele pe perioadă limitată, întrucât aceasta este o tactică des întâlnită care să te împiedice să gândești critic. Și conținutul inconsecvent sau de calitate scăzută poate fi un semnal de alarmă, precum și conturile cu un număr mic de urmăritori, dar multe like-uri la postări. Tratează orice linkuri din biografii care duc la site-uri web dubioase drept suspecte. Dacă o persoană necunoscută se comportă într-un mod excesiv de romantic sau prietenos, în special chiar de la începutul interacțiunii voastre, ar putea fi un semn de romance scam. Nu în ultimul rând, tratează cu suspiciune conturile care pretind că au informații privilegiate despre investiții sau oportunități cu criptomonedă, întrucât acestea sunt adesea o fațadă pentru fraudele financiare.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader