Luna securității cibernetice. 2020 este anul perfect în care să discutăm, să ne gândim și să acționăm în ceea ce privește securitatea cibernetică

Bogdan BOTEZATU

07 Octombrie 2020

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Luna securității cibernetice. 2020 este anul perfect în care să discutăm, să ne gândim și să acționăm în ceea ce privește securitatea cibernetică

Expresia „faci parte din ceva măreț” a căpătat un cu totul alt sens în prezent. 59% din populația globului, adică aproape 4,57 de miliarde de oameni, sunt utilizatori activi pe internet.
Un minut petrecut pe internet în 2020 înseamnă 404,444 de ore de videoclipuri de pe Netflix vizionate de utilizatori, 2,704 de instalări ale aplicației Tik Tok, 6,659 de colete livrate de Amazon, 208,333 de participanți la conferințele de pe Zoom, 500 de ore de videoclipuri încărcate de utilizatori pe YouTube, 347,222 de povești pe Instagram și 41,7 milioane de mesaje trimise pe Whatsapp (sursa: Statista).

Majoritatea suntem online și petrecem tot mai mult timp online, însă suntem oare mai în siguranță?
 
Ce ne-a învățat anul 2020 despre securitatea cibernetică până acum?

Pentru că internetul a devenit principalul mediu de interacțiune între oameni, unde aceștia lucrează, socializează, învață și se susțin unul pe altul, mediul online a devenit chiar mai puțin sigur. O lecție pe care am învățat-o în această perioadă este faptul că infractorii cibernetici mizează pe faptul că oamenii depind tot mai mult de instrumentele digitale, pe fricile, speranțele și noile obiceiuri formate.

Situația globală le-a oferit infractorilor cibernetici un nou set de oportunități. Totul a început cu fraudele și atacurile de tip phishing ce aveau ca subiect coronavirusul, apărute în luna martie, când am detectat de nouă ori mai multe rapoarte de malware asociate pandemiei decât în lunile anterioare. În cadrul unui sondaj recent, 32% dintre consumatori au spus să au fost vizați de fraude digitale asociate virusului.


Așadar, ce putem face în această privință?

Tema principală a *Lunii securității cibernetice din 2020 este „Fă ceea ce depinde de tine. #BeCyberSmart.” Acesta este exact lucrul pe care l-am făcut anul acesta în alte aspecte ale vieții noastre și a funcționat. Cu siguranță va face lumea noastră interconectată mai sigură și mai puternică pentru toți.
 
Hai să demontăm patru dintre cele mai cunoscute mituri în ceea ce privește securitatea în mediul online și să acționăm corespunzător:
 
Mit: Antivirusul ține de domeniul trecutului.

Adevărul: Ceea ce oamenii numesc „antivirus” a evoluat, transformându-se de-a lungul anilor într-o suită de securitate cu niveluri multiple de protecție. În vreme ce este adevărat că antivirusul „obișnuit” nu mai funcționează deja de câțiva ani, o suită de securitate eficientă este imperios necesară pentru toate dispozitivele conectate din ziua de astăzi. A lăsa un singur dispozitiv neprotejat este la fel ca a lăsa ușa locuinței tale larg deschisă pentru a vedea dacă intră sau nu vreun hoț. Pe scurt, „dacă îl conectezi, îl protejezi”. Majoritatea abonamentelor pentru software antivirus acoperă mai multe dispozitive. Instalează protecție pe toate pentru ca familia ta să fie în siguranță.
 
Mit: Poți alege orice parolă.


Adevărul: O parolă slabă îți poate întoarce viața cu susul în jos. Dacă hackerii reușesc să o ghicească, obțin acces complet la emailul tău, documentele tale personale, conturile tale bancare, fotografiile și videoclipurile tale. Alege parole puternice, complexe, unice și activează autentificarea în doi pași pentru toate conturile tale online care dispun de această funcție. Dacă este posibil, alege să ți se furnizeze codurile pentru autentificarea în doi pași într-o aplicație, în loc de SMS. În acest fel, site-urile web de cumpărături online, video streaming, educație online și muncă și emailurile tale nu vor permite autentificările cu nume de utilizator și parole furate sau compromise.
 
Mit: Un VPN nu îmi protejează cu adevărat confidențialitatea online.

Adevărul: Ba da, chiar o face. Un VPN criptează traficul computerului tău și îl trece prin diferite locații geografice, ascunzându-ți adresa IP și protejându-te împotriva colectării masive de date specifică atât infractorilor cibernetici, cât și furnizorului tău local de servicii de internet (ISP). Acest lucru poate fi util în mai multe situații, de exemplu, atunci când utilizezi o rețea Wi-Fi publică, pentru că înseamnă că nicio persoană care folosește rețeaua respectivă nu poate vedea informațiile trimise de tine. Dacă nu ești sigur(ă) cine operează rețeaua deschisă la care ești pe cale să te conectezi, asigură-te că VPN-ul este PORNIT înainte de a trimite ceva ce poate fi valoros în orice fel.

Mit: Nu este posibil să fiu chiar eu ținta unui atac cibernetic.

Adevărul: Se estimează că are loc un atac cibernetic o dată la fiecare 39 de secunde, ceea ce înseamnă că șansele de a te confrunta cu un astfel de atac sunt mai mari decât ai crede. De exemplu, conform rapoartelor, ai 1 din 4 șanse de a ajunge victima unei breșe de securitate a datelor și, de multe ori, nu ai greșit cu nimic, ci doar te-ai autentificat la un serviciu popular, dar vulnerabil. Prin comparație, în medie, o persoană are 1 din 50 de șanse de a-i fi jefuită locuința, 1 din 14,600 de șanse de a fi lovită de fulger, 1 din 2,7 milioane de șanse de a fi atacată de un urs grizzly și 1 din 175 de milioane de șanse de a câștiga la loterie.
 
În prezent, nu ne putem închipui lumea fără internet. Este dificil să prezicem cum va arăta viitorul lumii online, însă un lucru este sigur: trebuie să rămânem în siguranță.
 
*Luna securității cibernetice a fost lansată de National Cyber Security Alliance (Alianța națională pentru securitatea cibernetică) și Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite în octombrie 2004. A fost creată ca un efort colaborativ dintre guvern și industrie, pentru a garanta faptul că fiecare cetățean american dispune de resursele necesare pentru a fi în siguranță în mediul online. Citește mai multe despre acest subiect:  https://staysafeonline.org.

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader