Cum să nu pierzi bani din cauza fraudelor în 2024: plan de măsuri practice

Bitdefender

26 Martie 2024

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Cum să nu pierzi bani din cauza fraudelor în 2024: plan de măsuri practice

În spatele oricărui scam este un infractor care încearcă să-ți fure banii. Singura cale prin care poți ține fraudele la distanță este să te înarmezi cu informații și instrumente utile. Am creat pentru tine o listă cu câteva elemente de bază care te vor ajuta să-ți protejezi banii și datele personale, fără să fie nevoie să cheltuiești o avere sau să îți ocupi prea mult din timpul liber.

În 2024, pentru a-ți proteja banii ai nevoie de o abordare proactivă și de o strategie bine gândită. Dacă ești de acord, citește acest articol în continuare și salvează acest plan de măsuri practice pentru a evita să devii victimă a fraudelor. Nu ezita să îl împărtășești celor pe care vrei să-i protejezi împotriva fraudelor financiare.

Știai că...?

Marea Britanie: Fenomenul de fraudă continuă să ia amploare în Regatul Unit, victimele raportând pierderi de 580 de milioane de lire numai în prima jumătate a anului 2023, iar pierderile totale pentru întregul an fiind estimate să depășească 1 miliard de lire.

SUA: Fraudele i-au costat pe consumatorii din SUA peste 7 miliarde de dolari în primele trei trimestre ale anului 2023, în creștere cu 5% față de aceeași perioadă a anului anterior, conform Federal Trade Commission.

Urmează cele 5 recomandări ale noastre pentru a-ți păstra banii și datele personale în siguranță și evită să devii o cifră într-o statistică devastatoare despre fraude în 2024.

Măsuri cheie:

1. Verifică întotdeauna legitimitatea. Înainte de a răspunde la un e-mail, mesaj sau apel telefonic în care ți se solicită informații personale sau financiare, fă-ți timp pentru a verifica legitimitatea expeditorului sau a celui care te apelează. Fii la fel de precaut când vine vorba de reclamele online de pe platformele de socializare sau de mesajele primite prin aplicații.

Pentru a face asta, ai la dispoziție două opțiuni:

  • Folosește Bitdefender Scamio, detectorul nostru gratuit de scam, pentru a determina rapid dacă cineva încearcă să te înșele. Copiază mesajul, încarcă o imagine, trimite un link sau descrie situația ta. Scamio analizează conținutul primit de la tine și te anunță dacă este sigur sau nu.
  • Investighează puțin situația și contactează compania/brandul/persoana respectivă utilizând informațiile afișate pe site-urile oficiale aferente pentru a confirma autenticitatea comunicării pe care ai primit-o. De exemplu, dacă este vorba despre un e-mail, nu te uita doar la nume, ci apasă pe adresa de e-mail a expeditorului pentru a o vizualiza. Dacă este vorba despre un apel telefonic, solicită un număr la care poți suna pentru a vorbi din nou cu persoana respectivă și verifică-l pentru a stabili dacă este legitim.

Dacă ai dubii, solicită a doua părere. Sună-ți un prieten/copil/părinte, descrie-ți dilema și află ce cred și ei. Solicită întotdeauna asistență de la o organizație independentă sau caută consiliere juridică dacă oferta presupune bani, timp sau un angajament. Vei fi surprins cum aflarea unor informații noi poate clarifica o situație. În plus, noi suntem aici pentru a te ajuta și a te susține.

2. Tratează cu scepticism e-mailurile primite după ce datele tale au fost expuse în cadrul unei breșe de securitate. Abordează cu prudență ofertele nesolicitate, e-mailurile și mesajele pe care le primești după ce informațiile tale au fost implicate într-o breșă de securitate. Cel mai probabil, acestea sunt e-mailuri de phishing care exploatează faptul că adresa ta a fost compromisă în urma unui incident de securitate. Evită să răspunzi la acestea, în special la cele care promit câștiguri rapide și substanțiale de bani sau oportunități care îți vor schimba viața.

3. Securizează-ți dispozitivele. Dedică-ți o zi în care să-ți actualizezi software-ul de securitate instalat pe computerul, smartphone-ul sau pe orice alt dispozitiv al tău. Asigură-te că software-ul de securitate este actualizat, schimbă-ți parolele în unele puternice (sau folosește un manager de parole) și activează autentificarea în doi pași.

Acest efort de câteva ore te va scuti de zile întregi de stres, panică și posibile pierderi financiare.

4. Monitorizează conturile și extrasele de cont - Verifică-ți regulat extrasele bancare și tranzacțiile de pe carduri pentru a identifica orice tranzacții neautorizate. Setează alerte pentru conturi pentru a primi notificări privind orice activitate neobișnuită, acesta fiind un sistem de avertizare timpurie împotriva fraudelor potențiale.

Cercetează-ți extrasele bancare pentru a depista conturi sau activități care nu îți sunt cunoscute și, dacă identifici astfel de activități, află cât mai repede informații despre ele, întrucât pot dezvălui un infractor care îți folosește identitatea.

5. Rămâi la curent. Există 80% mai puține șanse să devii victima unui scam despre care ai citit. Unul dintre cele mai importante sfaturi pentru a evita fraudele este să cunoști trucurile pe care le folosesc autorii lor. Există 80% mai puține șanse ca utilizatorii care sunt la curent cu anumite fraude să devină implicați în acestea. Și chiar și atunci când se întâmplă acest lucru, șansele sunt cu 40% mai mici ca aceștia să piardă bani sau să partajeze informații importante, conform FINRA Investor Education Foundation.

Pentru a fi la curent cu cele mai noi știri despre fraude, citește secțiunea de pe site-ul nostru dedicată articolelor de blog.

6. Raportează fraudele. Nu te simți stânjenit să raportezi un scam. Având în vedere viclenia și inteligența infractorilor, nu este o rușine să fii păcălit de aceștia. Dacă raportezi fraudele, le va fi mai dificil să înșele alți utilizatori.

Urmează acești pași pentru a naviga în mediul digital cu încredere și pentru a te proteja împotriva fraudelor. Rămâi la curent, acționează cu vigilență și partajează acest plan de măsuri practice cu ceilalți pentru a construi împreună o comunitate online mai sigură.

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


Nu aveți articole salvate. Apăsați pe pentru a citi articolul mai târziu
loader