Conform Europol, 422 de persoane au fost arestate pentru implicarea lor în cadrul unei scheme globale de spălare de bani

Bogdan BOTEZATU

07 Decembrie 2020

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Conform Europol, 422 de persoane au fost arestate pentru implicarea lor în cadrul unei scheme globale de spălare de bani

Europol a dezvăluit astăzi că peste 400 de persoane au fost arestate ca urmare a unei anchete globale desfășurate pe parcursul a trei luni asupra unor scheme de spălare de bani.

În cadrul operațiunii European Money Mule Action, denumite „EMMA 6”, s-au identificat 4031 de cărăuși de bani și 227 de recrutori de cărăuși de bani și s-au făcut 422 de arestări între septembrie și noiembrie 2020.

„Pe parcursul operațiunii, s-au inițiat 1529 de anchete penale”, a declarat Europol. „Cu ajutorul sectorului privat, inclusiv a peste 500 de bănci și instituții financiare, s-au identificat 4942 de tranzacții frauduloase efectuate de cărăuși de bani, ceea ce a împiedicat o pierdere totală estimată la 33,5 milioane de euro.”

Ce este un cărăuș de bani?

Transferul de bani obținuți în mod ilegal dintr-un cont bancar într-altul poate reprezenta o problemă pentru infractorii cibernetici care vor să își ascundă urmele, așa că aceștia recrutează persoane care nu bănuiesc nimic pentru a le rezolva treburile murdare. Faza de recrutare poate implica înșelătorii din sfera platformelor de întâlniri, liste de locuri de muncă la distanță și chiar anunțuri publicitare privind câștigul ușor de bani pe platforme de socializare.

Persoana păcălită sau „angajată” va primi apoi bani în contul său bancar de la infractor și i se va solicita să transfere fondurile către o altă entitate sau să efectueze retrageri de numerar, care va fi înmânat ulterior altor persoane.

Agenția de aplicare a legii a mai declarat că „deși s-au raportat unele cazuri asociate COVID-19, compromiterea procesului de plată și înșelătoriile de pe site-urile/aplicațiile de întâlniri continuă să fie cele mai utilizate metode de înșelătorie”, cu o creștere considerabilă a utilizării de criptomonede de către traficanții de bani.

Ceea ce înrăutățește lucrurile este faptul că, deși cărăușii de bani ajută involuntar infractorii în schemele de spălare de bani, tot se pot confrunta cu acuzații penale. În plus, cărăușul de bani se poate pune pe sine în pericol financiar, prin furnizarea de informații cu caracter personal, sau poate fi atacat fizic sau amenințat dacă încetează să coopereze cu infractorii.

Europol recomandă persoanelor care suspectează că ar putea face parte dintr-o astfel de operațiune ilegală „să înceteze să mai transfere bani și să își notifice imediat banca și poliția.”

tags


Autor


Bogdan BOTEZATU

Bogdan Botezatu este Director de cercetare a amenințărilor informatice la Bitdefender.

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader