Avertizare Bitdefender Antispam Lab: Înșelăciuni cu plăți în avans pe subiectul OceanGate

Bitdefender

07 Iulie 2023

Promo Un singur produs care vă protejează toate dispozitivele.
Încercați-l gratuit 30 de zile
Avertizare Bitdefender Antispam Lab: Înșelăciuni cu plăți în avans pe subiectul OceanGate

Căutările submersibilului operat de OceanGate Expeditions, aflat în drum spre epava Titanicului, s-au încheiat cu o tragedie pentru cei cinci exploratori hotărâți să cerceteze resturile pachebotului scufundat în călătoria sa inaugurală din 1912, în apropierea Newfoundland, Canada. În timp ce întreaga lume aștepta cu sufletul la gură rezultatul eforturilor disperate de a găsi submarinul Titan și de a salva pasagerii acestuia, atacatorii își făceau alte planuri.

În 24 de ore de la anunțul Gărzii de Coastă a SUA potrivit căruia s-au găsit resturile submersibilului de mare adâncime, escrocii găsiseră deja modalități de a exploata tragedia care a dus la moartea celor cinci membri ai echipajului.

Începând cu 23 iunie, Bitdefender Antispam Lab a depistat înșelătorii personalizate, care exploatau accidentul. În prima versiune a înșelătoriei, escrocii responsabili de tentativele de fraudă prin e-mail își asumă identitatea doamnei Christine Dawood, al cărei soț Shahzada și al cărei fiu Suleman au murit la bordul submersibilului OceanGate.

E-mailurile false, în mare parte trimise de la adrese IP din SUA, au fost direcționate către utilizatori din țări vorbitoare de limbă engleză, inclusiv SUA, Marea Britanie, Australia și Irlanda.

E-mailul începe cu prezentarea doamnei Dawood, a pierderii sale și a presupusei sale decizii de a folosi în scopuri caritabile o sumă importantă (18,5 milioane de dolari), depusă de răposatul ei soț într-o bancă din Canada.

Escrocii par să fi folosit articolele din media și zvonurile despre starea de sănătate a doamnei Dawood.

„Sincer, am decis să donez acești bani pentru a-i ajuta pe bebelușii orfani de mamă/defavorizați/rămași fără un părinte, deoarece sunt pe moarte, fiind diagnosticată cu cancer, și nu cred că pot controla această perioadă proastă din viața mea”, se menționează în e-mailul fals.
„Am decis să donez depozitul fiului nostru Suleman pentru a-i ajuta pe bebelușii orfani de mamă/defavorizați/rămași fără un părinte să-și odihnească sufletul, iar Dumnezeu să le accepte sufletul în rai; mă voi opera în curând și am nevoie urgent de răspunsul dumneavoastră pentru a ști dacă veți putea duce la îndeplinire acest proiect, iar eu vă voi oferi mai multe informații despre cum vor fi transferate fondurile în contul dumneavoastră bancar.”

Într-o a doua versiune a înșelătoriei, autorii amenințării contactează utilizatorii, pretinzând că fac acest lucru în numele avocaților regretatului Shahzada Dawood. În corespondență, autorii pretind că oferă utilizatorilor o parte din averea familiei și îi îndeamnă pe destinatari să răspundă imediat cu informații personale, care le vor permite să efectueze transferul de fonduri.

Spre deosebire de versiunea anterioară a campaniei de înșelătorie, escrocii cibernetici le solicită utilizatorilor să-și completeze numele, numărul de telefon și adresa și le furnizează o adresă de e-mail separată pentru continuarea conversației cu escrocul.

„Vreau să știți că am totul planificat astfel încât să ducem lucrurile la bun sfârșit. Am un avocat care va pregăti documentul necesar care vă va susține ca rudă apropiată a regretatului Shahzada Dawood și singurul lucru de care este nevoie în această etapă este să îmi furnizați numele și adresa dvs. complete, astfel încât avocatul să-și poată începe treaba”, a afirmat escrocul.
„După ce sunteți desemnat rudă apropiată, avocatul va completa și cererile în numele dumneavoastră și va obține aprobarea necesară și dovezile în favoarea dumneavoastră pentru mutarea fondurilor într-un cont care va fi furnizat de dumneavoastră. Nu există niciun risc în această chestiune, deoarece vom adopta o metodă legalizată, iar avocatul va pregăti toate documentele necesare.”

Ambele versiuni ale înșelătoriei prin e-mail ilustrează în mod clar felul în care escrocii își actualizează continuu tacticile, adaptându-și atacurile pentru a exploata evenimentele curente și a adăuga noi laturi unor înșelătorii deja existente.

Campania de înșelătorie aflată în curs de desfășurare și având ca temă accidentul OceanGate este, din păcate, doar o altă formă a unei scheme tradiționale de colectare a unor plăți în avans, pentru care victimele plătesc cu datele și banii lor.

În acest tip de fraudă, persoanelor vizate li se solicită să transfere bani cu titlu de garanții bancare, taxe, impozite legale sau alte comisioane bancare înainte de a primi ceea ce li s-a promis.

Probabil că destinatarii care răspund la e-mail sau furnizează informații de contact vor fi păcăliți să mute conversația către aplicații de mesagerie instantanee, cum ar fi WhatsApp, unde escrocul va încerca să-i convingă să furnizeze informații cu caracter sensibil și să transfere bani.

Evenimentele tragice și cataclismice au fost printre cele mai frecvente subiecte exploatate de către infractorii cibernetici în ultimii ani, de la pandemie la războiul din Ucraina și criza umanitară din Turcia și Siria. Îndemnăm toți utilizatorii să fie atenți la încercările de a exploata în continuare acest eveniment tragic și să evite comunicarea cu escrocii. Rămâneți cu toții în siguranță!

tags


Autor


Bitdefender

The meaning of Bitdefender’s mascot, the Dacian Draco, a symbol that depicts a mythical animal with a wolf’s head and a dragon’s body, is “to watch” and to “guard with a sharp eye.”

Toate articolele

Articole similare

Articole salvate


loader